I 4 Housing
070-5117571 info@i4housing.nl

Hoe goed worden de foto’s van objecten op funda bekeken?

Funda geeft antwoord op de vraag van de maand maart.

Wist je dat Funda iedere maand meer inzicht geeft in de rubriek ‘Funda geeft antwoord’. In deze rubriek beantwoorden ze elke maand een vraag van een makelaar. Deze maand een vraag die regelmatig terugkeert: hoe goed worden de foto’s van objecten op funda bekeken? Met onze focus op marketing en presentatie waren wij uiteraard heel nieuwsgierig naar dit antwoord en delen we dit maar al te graag met jou!

De meeste zoekers beslissen op basis van de objectfoto’s of ze meer willen weten over een huis, blijkt uit onderzoek dat Funda deed onder consumenten. Vaak bekijken potentiële kopers meerdere huizen achter elkaar op Funda. Daarbij gaan ze snel te werk: eenmaal op de objectpagina besluiten zoekers al binnen een paar foto’s of ze het de moeite waard vinden om nóg meer foto’s te bekijken. Of dat ze een huis niks vinden en liever verder zoeken.

Welke foto wordt het meest bekeken?

Het is dus niet heel verrassend dat de kans dat iemand een foto ziet het grootst is als deze als eerste of tweede foto in de presentatie staat. En dat de hoofdfoto veel vaker bekeken wordt dan bijvoorbeeld de vierde of vijfde foto. Zoekers zien op een desktop in eerste instantie alleen de eerste vier foto’s op de objectpagina en, als die er is, een video. Kijken ze via hun mobiel, dan zien ze zelfs alleen de hoofdfoto. Voor de andere beelden moeten zij dus meer moeite doen.

Ter vergelijking: ten opzichte van foto 1 bekijken zoekers foto 2 nog maar in een kwart (25%) van de gevallen en foto 3 zelfs maar 9%. Vanaf dan gaat het iets minder hard: foto 4 en de video worden ongeveer even vaak bekeken als foto 3 (8%), maar bij foto 10 is dat nog maar in 1%. En dan hebben we het nog niet eens over foto 50 of 80…

Heeft het zin om veel foto’s te plaatsen?

Eén procent of minder klinkt misschien als heel weinig, maar met meer dan zestig miljoen bezoeken per maand gaat het nog steeds over honderden views per foto. Het loont dus zeker om meer foto’s te uploaden, ook al bekijkt slechts een heel klein gedeelte van de zoekers ze echt allemaal.

Video is bij uitstek een middel om twijfelaars te overtuigen

We weten namelijk dat juist potentiële kopers wél alle foto’s bekijken voor ze contact opnemen met de makelaar. Hetzelfde geldt voor de video: dat is bij uitstek een middel om twijfelaars méér van een woning te laten zien en zo alsnog te overtuigen. En daarom is dus ook de laatste foto nuttig: er kan net dat ene detail op staan dat iemand een goed gevoel over de woning geeft en over de streep trekt om een bezichtiging te plannen.

Fotovolgorde

Omdat de kans dat iemand een foto ziet snel afneemt, is het belangrijk dat we goed nadenken over de volgorde van de fotopresentatie. Onze tip: laat met de eerste vier foto’s (of vijf, als we geen video toevoegen) de hoogtepunten van de woning zien. Bijvoorbeeld het vooraanzicht, de luxe keuken of pas gerenoveerde badkamer en de zonnige achtertuin. We vergroten daarmee de kans dat iemand geïnteresseerd raakt om ook de andere foto’s te bekijken.

Begin de objectpresentaties dus niet met allemaal foto’s van de hal of gevel vanuit verschillende hoeken, ondanks dat dit bijvoorbeeld een logische route door het huis aangeeft. We doen dit liever pas ná de eerste vier (of vijf) foto’s. Uit onze onderzoeken blijkt ook dat consumenten een logische volgorde soms handig vinden. Maar dan moeten we wel eerst met een paar hoogtepunten hun aandacht getrokken hebben.

Benieuwd naar meer informatie over een optimale presentatie?
Ons team vertelt je graag meer tijdens een kennismaking bij ons op kantoor.

Bron: Funda. 

Shares
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.