I 4 Housing
070-5117571 info@i4housing.nl

Verkoopt uw huis beter met een goed energielabel?

Lees meer.

Huizenzoekers filteren steeds vaker op energielabel

Steeds meer mensen letten op het energielabel als zij een huis willen kopen. Dat blijkt uit onderzoek van funda. Maar hoeveel voordeel levert een gunstig energielabel bij verkoop nu precies op?

Niet alleen de woningmarkt koelt af, ook bij veel mensen thuis staat de verwarming momenteel een tandje lager. Kopers zijn terughoudender geworden en dat niet alleen. Ze zijn zich meer dan ooit bewust van hun energiegebruik, zagen we in de laatste funda Index-cijfers. In maart 2022 lette 59% op het energielabel bij het zoeken naar een woning, een halfjaar later (september) zelfs 66%.

 

Huis met beter energielabel populair

Maar wat voor voordeel levert dat op als u een huis met energielabel A of B verkoopt? In elk geval is de kans toegenomen dat zoekers uw huis tegenkomen op funda. In vergelijking met vorig jaar wordt 260% meer gefilterd op het energielabel. De meeste mensen zoeken specifiek naar een huis met energielabel A, maar er wordt ook veel gezocht op B en C.

Daarnaast zien we een verschuiving in wat mensen een ‘onzuinig’ label vinden. Voor de meeste mensen is dat vanaf label D en lager, maar een groeiende groep vindt dat ook al van label B of C.

 

Prijs blijft belangrijker dan duurzaamheid

Of uw huis ook beter verkoopt met een goed energielabel, valt te betwisten. 31% van de mensen in ons onderzoek zegt van de koop af te zien als een huis een slecht energielabel heeft, maar het overgrote deel (69%) doet dat dus niet.

Ook interessant: makelaars krijgen op dit moment naar verhouding nog steeds de meeste belletjes voor huizen met een label C, D en E. Verder geven huizenzoekers in het onderzoek aan dat ze prijs en wooncomfort belangrijker vinden dan de duurzaamheid van een woning.

Goed energielabel draagt bij aan woningwaarde

86% van de ondervraagden uit het funda-onderzoek vindt dat een huis met een goed energielabel meer waard is dan een huis met een slechter energielabel.

Dat een gunstig energielabel een positief effect heeft op de woningwaarde, bleek eerder al uit onderzoek van onder meer Tilburg University. Ook NVM-dochter Brainbay deed hier afgelopen zomer onderzoek naar. Hieruit bleek dat een huis met een energielabel C gemiddeld 9,7% meer opleverde dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Ook toonde het onderzoek aan dat de woningwaarde toeneemt naarmate het energielabel gunstiger wordt. 

De hoogte van de stijging verschilt per labelklasse, maar ook per regio. Op plekken waar er meer aanbod is, is de meerwaarde van een duurzaam huis groter.

Check of energielabel nog klopt

Een zo gunstig mogelijk energielabel is dus ook gunstig als u gaat verkopen. Heeft u in de afgelopen jaren geïnvesteerd in verduurzaming, dan zou het zomaar kunnen dat uw energielabel omhoog is gegaan, bijvoorbeeld van energielabel C naar A. In dat geval is het dus de moeite waard om uw energielabel voor de verkoop opnieuw vast te laten stellen.

Bron: Funda

Shares
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.