I 4 Housing
070-5117571 info@i4housing.nl

Taxatie: wat en wanneer?

Lees meer.

Een taxatierapport is meestal zes maanden geldig

Bij een taxatie wordt er een actueel waardeoordeel verbonden aan de grond, het huis, de ligging en overige dergelijke zaken. Dit doet een gecertificeerde taxateur.

Er zijn uiteenlopende redenen te bedenken voor een woningtaxatie. Bijvoorbeeld als u een hypotheek aanvraagt: uw hypotheekverstrekker wil dan zekerheid hebben over de waarde van uw toekomstige huis. Ook als u bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde heeft u een taxatierapport nodig

TIP: Het taxatierapport is een essentieel onderdeel van uw hypotheekaanvraag als u een huis koopt. 

U doet er verstandig aan om voor de taxatie van uw toekomstige huis een gecertificeerde taxateur in te schakelen. Wacht niet te lang met het regelen van een taxateur. Gemiddeld duurt het een week voordat de taxateur het taxatierapport op tafel legt. Mocht u de taxatie voor een hypotheek nodig hebben, dan moet u hier dus rekening mee houden.

 

Goedgekeurd taxatierapport

Vraagt uw geldverstrekker om een gevalideerd taxatierapport, dan betekent dit dat het rapport goedgekeurd moet zijn door een onafhankelijk keuringsinstituut, zoals het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Zij valideren taxaties volgens een stel duidelijke richtlijnen. Op die manier krijgen geldverstrekkers een helder beeld van de wijze waarop de getaxeerde waarde tot stand is gekomen. Naast het NWWI zijn er meerdere valide instituten voor het checken van de taxaties.

 

Alomvattend verslag

Bij een taxatie let de taxateur onder andere op de volgende aspecten: de inhoud en oppervlakte van het vastgoed, de functionele indeling, de kwaliteit van constructie, afwerking en onderhoud. Ook de isolatie en energiezuinigheid spelen een rol. Daarnaast is het voor de taxateur verplicht om contact op te nemen met de gemeente voor informatie over het bestemmingsplan en de bodemgesteldheid. Ook niet onbelangrijk: een taxateur bekijkt de marktsituatie. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de vraag en aanbod in de regio? U kunt het taxatierapport als een alomvattend verslag zien, waarin de taxateur een rondgang maakt langs de zaken die u als toekomstige huiseigenaar aangaan.

Artikel van: Funda

 

Shares