I 4 Housing
070-5117571 info@i4housing.nl

Welke invloed heeft een scheiding op uw hypotheek?

Lees meer.

Wanneer u de beslissing maakt te gaan scheiden, kunt u er bijna niet omheen dat er een hoop geregeld zal moeten worden. Zeker wanneer er sprake is van een koophuis dat op beide namen staat. Mocht één van jullie in het huis willen blijven wonen, hoe werkt dit dan precies? En daarnaast is het een goede vraag wat er dan gebeurt met de eventuele overwaarde? Wij geven u het antwoord!

 
Scheiden inclusief een koophuis kent meerdere scenario’s. Wat we natuurlijk allemaal hopen is dat er sprake is dat uw woning meer waard is geworden sinds de aankoop. Wanneer u beide voor de helft eigenaar bent van de woning, heeft u beide uiteraard ook recht op de helft van de winst bij de verkoop. Al klinkt overwaarde ons al muziek in de oren, kan dit ook zorgen voor een lastige situatie. Blijft u of de ander in het huis wonen? Dan zal de andere diegene moeten en kunnen uitkopen.

Krijgt u de financiering rond als u alleen in het huis blijft wonen?
Ondanks goede verdiensten kan het voorkomen dat de woning waarin u graag wilt blijven niet te bekostigen is in uw eentje. Of wellicht bent u wel in staat de maandlasten alleen te dragen, maar wordt het lastiger de ander uit te kunnen kopen en kunt u daarmee niet het huis op uw eigen naam zetten. Een hypotheekadviseur is dan voor u dé oplossing: hij/zij kan voor u berekenen wat de mogelijkheden zijn.

Hoe kunt u uw ex-partner uitkopen?
Zoals bovenstaand al eerder benoemd heeft de vertrekkende partner recht op de helft van de overwaarde van het huis. Is er sprake van overwaarde en wilt u zelf in het huis blijven wonen? Dan zult u dus de ander moeten uitkopen. Een oplossing kan zijn om het te financieren met een extra hypotheek, mits de bank die aan u wil verstrekken. Dit is geheel afhankelijk van uw inkomen. Daarnaast kunt u als alternatief altijd nog de overwaarde verrekenen met andere gezamenlijke bezittingen, zoals de gezamenlijke auto of een deel van de inboedel.

Krijgt u hogere maandlasten als u in het huis blijft wonen?
Het kan, maar het hoeft absoluut niet. Wanneer één van jullie het huis en de hypotheek op naam krijgt, zal de oude hypotheek worden beëindigd. Degene die achterblijft sluit een nieuwe hypotheek af op eigen naam en draagt vanaf nu dan ook alleen de lasten die jullie voorheen samen konden delen. Wanneer er een extra hypotheek wordt afgesloten om de partner uit te kopen, komen er extra kosten bij kijken. Het zou echter ook kunnen dat de nieuwe hypotheek toch lagere hypotheeklasten geeft. Bijvoorbeeld omdat de rente nu een stuk lager is dan toen jullie samen het huis kochten.

Hoe werkt het als u op zoek gaat naar een nieuw huis?
Bent u degene die beslist om te vertrekken uit de echtelijke woning, dan heeft u in ieder geval het voordeel dat u opnieuw kunt beginnen. U kunt namelijk de eventuele “meegekregen” overwaarde uit de woning weer helemaal in een nieuwe woning stoppen. Op die manier komt u aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Wel moet u er rekening mee houden dat de scheiding dan definitief moet zijn afgewikkeld voordat u een nieuwe woning gaat kopen. Daarnaast moeten we niet vergeten dat het hedendaags alleen mogelijk is maximaal 100% van de woningwaarde te lenen. Wanneer er niet genoeg spaargeld is voor de financiering van kosten als de notaris, makelaar en overdrachtsbelasting dan zult u hiervoor een andere oplossing moeten hebben.

Wat als geen van beiden de ander kan uitkopen?
Een grote overwaarde hebben is allereerst vaak goed nieuws, maar het kan gelijk ook slecht nieuws zijn. Wanneer het voor beide niet mogelijk is de ander uit te kopen, is het verkopen van het huis nog de enige oplossing. Voordeel is wel dat u de overwaarde uitgekeerd krijg, maar helaas kunt u daarmee het huis niet behouden.

Shares
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.