fbpx
070-5117571 info@i4housing.nl

5 verbouwingen die je woningwaarde verhogen

Lees meer.

Deze aanpassingen voegen direct waarde toe aan uw huis

Door uw huis te verbouwen kunt u het niet alleen ruimer, lichter en mooier maken, maar direct ook de waarde vergroten. Maar let op: niet elke verbouwing verdient zichzelf even goed of snel terug.

Met een nieuwe keuken of badkamer maakt u uw huis mooier, maar zo’n smaakgevoelige aanpassing verdient zichzelf minder goed terug dan bijvoorbeeld een dakkapel of maatregelen die uw energienota verlagen. Investering in meer vierkante meters levert als regel het hoogste terugverdienpercentage op.’ Dit zijn de vijf populaire verbouwingen die uw huis direct meer waard maken.

 

 

1. Een aanbouw aan uw huis

De oppervlakte van uw huis is van invloed op uw woningwaarde. Vergroot u de oppervlakte met een aanbouw, bijvoorbeeld voor een ruimere woonkamer of extra slaapkamer, dan verhoogt dit direct uw woningwaarde met 60 tot 100% van de verbouwingskosten. Een casco stenen aanbouw van 3 bij 3 meter (9 m2) kost gemiddeld € 20.500, inclusief btw en exclusief doorbraak, afwerking, installaties en inrichting. Een aanbouw van 4 bij 3 meter kost zo’n € 2500 meer.

 

 

Goed om te weten

 • Hoeveel meter kunt u aanbouwen en over welke breedte? Hoe meer ruimte, des te meer waarde.
 • Een aanbouw van hout is vaak goedkoper dan van steen of glas, maar die laatste twee voegen wel meer waarde toe aan uw huis.
 • Zijn er heipalen nodig? Een stevige fundering voegt ook waarde toe aan uw woning.
 • Een lichtkoepel of lichtstraat in een aanbouw met plat of schuin dak zorgt voor meer zon en licht in huis. Ook dit verhoogt de waarde.
 • Hoe beter u uw aanbouw isoleert, hoe beter dat ook is voor de woningwaarde.

Aan- of opbouw plaatsen? Check eerst of u een vergunning nodig heeft

 

2. Een dakkapel plaatsen

Ook een dakkapel verhoogt (meestal) uw woningwaarde, vooral als u de ruimte als (extra) slaap-, werk- of studeerkamer kunt gebruiken. Schatting waardevermeerdering: 60 tot 100% van de kosten van de verbouwing.

Een houten dakkapel van 4 strekkende meter met twee draairamen kost gemiddeld € 4700, een kunststof exemplaar zo’n € 200 meer.

Goed om te weten

 • Het type dakkapel is van invloed op de woningwaarde. Maatwerk is duurder dan prefab, maar betekent een hogere woningwaarde.
 • Hout is goedkoper dan kunststof, maar kunststof is vrijwel onderhoudsvrij. Positief voor de woningwaarde is dat dit toekomstig schilderwerk overbodig maakt.
 • Een dakkapel met een plat dak is aanzienlijk goedkoper dan met schuin dak, maar de uitstraling van een schuin dak zorgt voor een hogere woningwaarde.
 • Bij grote dakkapellen moeten bestaande draagconstructies vaak worden vervangen. Dat is een investering die de woningwaarde verhoogt.
 • Extra opties zoals screens, horren en inbraakbestendig hang- en sluitwerk, mits van goede kwaliteit, hebben een positief effect op de woningwaarde.

3. Uw huis verduurzamen door isolatie en plaatsing van zonnepanelen

Investeren in de duurzaamheid van uw huis betaalt zich op verschillende manieren terug. Allereerst in een lagere energierekening en meer comfort, maar u verhoogt er ook de waarde van uw huis mee, met wel 70 tot 100% van de verbouwingskosten.

Een voorbeeld:

Zonnepanelen verbeteren uw energielabel en daarmee de waarde van uw huis. Een zonnepanelensysteem gaat minimaal 25 jaar mee, maar de investering verdient u sneller terug. Stel, u schaft een systeem aan met twaalf panelen voor een bedrag van € 4854 inclusief btw. U wekt hiermee gemiddeld 3810 kWh per jaar op en bespaart gemiddeld al € 1177 in het eerste jaar. Uw investering heeft u dan binnen vier jaar al terugverdiend. Bovendien kunt u de btw (21%) over de aanschafprijs terugvragen van de Belastingdienst (in dit voorbeeld € 842).

Zo’n investering in zonnepanelen levert in feite een enorme ‘rente’ op. U kunt uw spaargeld dus beter op het dak van uw huis leggen dan op de bank laten staan.’ Doe de Verbetercheck van Milieu Centraal om te zien welke maatregelen in uw woonsituatie het meest opleveren en wat ze kosten.

4. Een nieuwe keuken

Een nieuwe keuken voegt relatief minder waarde toe aan uw huis dan de voorgaande aanpassingen: maximaal 50% van de kosten. Toch is het een populaire verbouwing. Hoe hoger de kwaliteit van de onderdelen en extra’s, hoe meer waarde de keuken toevoegt aan uw huis.

De kosten voor een nieuwe keuken zijn afhankelijk van wat u kiest. Gemiddeld is 50% van de totaalprijs voor de apparatuur, 30% voor de kasten en 20% voor het werkblad.

Dit zijn de gemiddelde kosten inclusief montage, btw en uitgevoerd door een vakman:

 • Budgetkeuken: vanaf circa € 3000.
 • Een luxe merkkeuken met extra apparatuur: gemiddeld tussen € 11.000 en € 16.000.
 • Demonteren oude keuken: tussen € 200 en € 1000.
 • Verleggen water en elektra: tussen € 500 en € 750.
 • Kostenindicatie uitbreiden meterkast: tussen € 250 en € 600.

5. Badkamer en toilet verbouwen

Ook de waardevermeerdering die een nieuwe badkamer of toilet oplevert, is niet meer dan 50% van de verbouwingskosten. Ondanks dat is een gemoderniseerde badkamer of toilet vaak een beter visitekaartje bij een bezichtiging.

De kosten van de verbouwing én de mogelijke waardestijging hangen onder meer af van de materialen die u gebruikt, het soort sanitair en eventuele extra’s als een stoomcabine, whirlpool of vloerverwarming.

Dit zijn de gemiddelde kosten exclusief sloop van uw oude badkamer/toilet, inclusief btw en montage:

 • Een gemiddelde uitvoering van 2 bij 3 meter met eenvoudige tegels en sanitair: circa € 6000.
 • Een luxe uitvoering van dezelfde afmeting: circa € 15.000.
 • Toilet verbouwen: tussen € 1000 en € 3500.

Uw huis verbouwen en meer waard maken is goed te doen, maar exacte bedragen blijven lastig te benoemen. Persoonlijke wensen, smaak en omstandigheden spelen een cruciale rol.’

Bron: Funda

Shares