fbpx
070-5117571 info@i4housing.nl

Zo verkoopt u uw huis in een afkoelende woningmarkt

Lees meer.

 

3 tips voor (toekomstige) verkopers

Uw huis verkopen: grote kans dat dat net iets minder makkelijk gaat dan pak ’m beet een jaar geleden. De NVM woningmarktcijfers van het derde kwartaal van 2022 laten zien dat de temperatuurdaling op de woningmarkt doorzet. Wilt u (binnenkort) uw huis verkopen? Met deze tips en tricks geeft u de verkoop wellicht een boost.

Gaat de verkoop van uw huis wat minder makkelijk dan u had verwacht? Als u uw verwachtingen gebaseerd hebt op de woningmarkt van een jaar geleden, dan kan het nu inderdaad wat tegenvallen. Toch is de markt nog steeds gunstig voor verkopers, maar er is wel wat veranderd. Wat kunt u doen om het maximale uit uw verkoop te halen?

 

Kopers zijn nog steeds terughoudend

Het woningaanbod is het afgelopen jaar enorm toegenomen. Ook staan huizen nu gemiddeld langer te koop, waardoor kopers minder met elkaar hoeven te concurreren.

Tegelijkertijd zien we in de NVM cijfers dat diezelfde kopers terughoudend zijn geworden. Dat komt door onder meer de inflatie, de hoge rente en gestegen energieprijzen. Die terughoudendheid merkt u als u nu uw huis wilt verkopen.

 

Huis (binnenkort) verkopen? Dit kunt u doen.

Staat uw huis op dit moment al te koop? Of gaat u in de komende maanden verkopen? Met deze drie tips valt uw huis sneller op in de huidige, afkoelende woningmarkt.

 

Tip 1: Kies een slimme verkoopprijs

Houd bij het kiezen van de verkoopprijs rekening met de prijscategorieën op Funda en de categorie mogelijkheden van uw makelaarswebsite. Staat uw huis te koop voor bijvoorbeeld 495.000 euro, omdat dit aantrekkelijker klinkt dan 500.000 euro? Bedenk dan dat uw huis alleen wordt getoond aan mensen die zoeken tot 500.000 euro. Zet u uw huis te koop voor 500.000 euro, dan bereikt u óók mensen die vanaf 5 ton zoeken.

Goed om te weten: woningen in het goedkopere segment worden populairder. De groep zoekers op Funda in de prijscategorie 100.000 tot 300.000 euro is gegroeid, terwijl de groep tussen 300.000 en 400.000 euro kleiner wordt. In de prijscategorie van één tot drie ton is de concurrentie onder kopers op dit moment dan ook groter dan in andere prijscategorieën.

 

Tip 2: investeer in een beter energielabel

We zien dat steeds meer huizenzoekers letten op het energielabel in de kenmerken van een woning op Funda (66%) of het energielabel instellen als zoekfilter (14%). Het afgelopen kwartaal gebruikten zoekers het energielabelfilter ruim 260% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste mensen filteren op energielabel A.

Heeft uw huis een lager energielabel dan A? Dan kunnen we u geruststellen: de meeste mensen vinden de verkoopprijs van een woning nog altijd belangrijker dan de duurzaamheid. Makelaars krijgen gemiddeld ook meer contactaanvragen voor huizen met energielabel C en D dan voor huizen met label A en B.

Toch kan het lonen om een nieuw energielabel aan te vragen als u de laatste jaren bijvoorbeeld geïnvesteerd hebt in zonnepanelen of isolatie. Misschien valt uw huis daardoor nu in een hogere labelklasse en dat kan gunstig zijn voor de verkoopprijs. Uit ons onderzoek blijkt namelijk óok dat consumenten een woning met een gunstig energielabel meer waard vinden dan een vergelijkbare woning met een ongunstiger label.

Wilt u uw energielabel nog verbeteren voor verkoop? Met deze maatregelen maak u uw huis energiezuiniger.

Tip 3: laat uw huis extra opvallen op Funda of online

Hoe hoger uw woning in de zoekresultatenlijst op funda staat, hoe groter de kans dat zoekers hem zien. Wij, als makelaar, kunnen dit positief beïnvloeden door uw woning aan te melden met funda Compleet in plaats van funda Basis. En uw huis nog meer laten opvallen met een Blikvanger. Zoekers zien dan drie foto’s in plaats van één. Bovendien verkrijgen wij de mogelijkheid hiermee een bijzondere eigenschap uitlichten. Is uw huis bijvoorbeeld heel energiezuinig, dan is dat – zeker nu – een belangrijk voordeel om extra onder de aandacht te brengen. Staat uw huis al op funda, dan bieden wij de optie “Toppositie” of “Woning in beeld” om uw huis nog een extra boost tegeven.

Bron: Funda

Shares